Dit zijn de 8 belangrijkste gezondheidsvoordelen van Matcha Thee

Dit zijn de 8 belangrijkste gezondheidsvoordelen van Matcha Thee

Matcha-thee is een soort hoogwaardige, fijngemalen en heldergroen gekleurde Japanse groene thee in poedervorm die traditioneel wordt gebruikt bij de Japanse theeceremonie.

Het wordt gemaakt van speciaal gecultiveerde, in de schaduw geteelde theeplanten en is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten dankzij het unieke productieproces. De bladeren worden gestoomd, gedroogd en vervolgens tot een fijn poeder gemalen voor het brouwen.

Matcha heeft een intense umami smaak en kan worden gebruikt voor zoete en hartige dranken en gerechten zoals matcha lattes, smoothies, ijscoupes, gebakken producten en zelfs hartige sauzen. Deze thee heeft de afgelopen jaren een opleving doorgemaakt en wordt steeds vaker gebruikt in smoothies, lattes en andere culinaire creaties.

Matcha Poeder Taro

Matcha wordt steeds populairder onder gezondheidsbewuste personen die een alternatieve vorm van cafeïne zoeken of die de talrijke gezondheidsvoordelen van de consumptie van dit krachtige supervoedsel willen benutten.

Matcha vindt zijn oorsprong in Japan in de 12e eeuw en werd voornamelijk gebruikt voor de traditionele Japanse theeceremonie (Chanoyu). In die tijd consumeerden boeddhistische monniken matcha tijdens het mediteren, omdat ze het energiegevend en tegelijkertijd kalmerend vonden. Geleidelijk aan vond het zijn weg buiten de kloostermuren en naar de huizen van gewone mensen, waar het een populaire ontbijtdrank werd onder Samurai-krijgers.

Pas in de 19e eeuw sloeg matcha aan in Europa en Noord-Amerika toen ondernemers manieren zochten om dit product samen met andere vormen van groene thee te exporteren. Daardoor hebben meer mensen toegang gekregen tot informatie over de unieke eigenschappen ervan en wenden zij zich steeds vaker tot matcha in plaats van koffie of energiedrankjes voor hun natuurlijke energieboost.

Matcha thee is de gezondste thee ter wereld.

Matcha-thee wordt al eeuwenlang in de traditionele Japanse cultuur gebruikt als onderdeel van de Japanse theeceremonie. De laatste jaren is de populariteit ervan echter sterk toegenomen vanwege de vele voordelen voor de gezondheid., variërend van kankerpreventie en verbeterde leverfunctie tot verbeterde cognitieve prestaties, ondersteuning van gewichtsverlies en verminderd risico op hartziekten. Door het hoge gehalte aan antioxidanten blijkt uit onderzoek dat matcha kan helpen ontstekingen in het hele lichaam te bestrijden en organen zoals de hersenen te beschermen en tegen schade door vrije radicalen, die kan leiden tot ouderdomsziekten zoals Alzheimer of Parkinson. 

Matcha Thee

Van het stimuleren van metabolisme en immuniteit tot het verbeteren van mentale helderheid en focus, matcha thee biedt een unieke mix van antioxidanten, mineralen, vitaminen en aminozuren die het een steeds populairdere keuze maken voor degenen die hun algehele gezondheid en welzijn willen verbeteren. De wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van matcha zijn talrijk, waardoor het een ideale aanvulling is op uw dagelijkse routine.

Lees verder om de gezondheidsvoordelen van matcha te ontdekken.

Matcha bevat veel antioxidanten.

Matcha bevat hoge niveaus van antioxidanten, die kunnen helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Deze antioxidanten komen in hogere concentraties voor dan in andere soorten thee, waardoor matcha een van de krachtigste bronnen van antioxidanten is om te drinken. Van de catechines in matcha is aangetoond dat ze positieve effecten hebben op de stofwisseling, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel. Ze kunnen ook het risico op bepaalde aandoeningen zoals kanker, hartziekten en beroertes verminderen. 

Matcha is rijk aan vitamines en mineralen.

Matcha zit boordevol vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor de gezondheid en het welzijn. Het bevat vitamine A, B-complex, C, E, K, foliumzuur en niacine. Het heeft ook een reeks mineralen waaronder calcium, ijzer, magnesium en fosfor. Bovendien levert het voedingsvezels die de spijsvertering kunnen ondersteunen. Al deze voedingsstoffen werken samen aan een gezonde bloeddruk en een goed functionerend immuunsysteem.

Matcha

Matcha geeft een verbeterde focus en alertheid.

Matcha thee zit vol met antioxidanten, die kunnen helpen bij het verbeteren van hersenfuncties zoals alertheid en focus. Het hoge cafeïnegehalte in matchathee zorgt voor een stoot energie die de alertheid kan verhogen, terwijl de L-theanine in groene thee helpt om een ontspannen gemoedstoestand te bevorderen voor een betere concentratie. Deze combinatie van stimulerende en ontspannende middelen maakt matcha een ideale keuze voor wie een energieboost nodig heeft, maar ook productief en geconcentreerd wil blijven. 

Matcha kan helpen bij gewichtsverlies en cholesterol verlaging.

Matcha thee kan mensen helpen gewicht te verliezen vanwege de thermogene eigenschappen. Van de catechines in deze groene thee is aangetoond dat ze de stofwisseling verhogen, waardoor vet sneller wordt verbrand. Bovendien staan de polyfenolen in matcha erom bekend dat ze het slechte cholesterolgehalte verlagen door de productie ervan in de lever te verminderen. Vanwege deze effecten op de stofwisseling en het cholesterolgehalte kan het regelmatig drinken van matcha thee gunstig zijn voor wie een gezondere levensstijl nastreeft.

Matcha kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben.

Studies hebben aangetoond dat matcha thee potentiële kankerbestrijdende voordelen heeft vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten. Antioxidanten zijn in verband gebracht met een verminderd risico op bepaalde soorten kanker, zoals borstkanker en longkanker. Daarnaast blijkt matcha ontstekingsremmende effecten te hebben die mogelijk ook de ontwikkeling of progressie van bepaalde vormen van kanker kunnen voorkomen.

Matcha is goed voor het hart.

Onderzoek wijst uit dat het drinken van matcha de risicofactoren voor hartziekten, zoals hypertensie en arteriële stijfheid, kan verminderen vanwege het hoge gehalte aan polyfenolen. De polyfenolen in matcha kunnen hoge bloeddruk helpen verlagen door vernauwde slagaders te ontspannen, waardoor de algehele gezondheid van hart en bloedvaten na verloop van tijd verbetert. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de consumptie van matcha ook het gehalte aan slecht LDL-cholesterol kan verlagen, wat de algehele gezondheid van het hart ten goede komt.

Matcha bevat veel cafeine, maar bestrijdt nervositeit.

Matcha bevat cafeïne in hogere concentraties dan andere soorten groene thee, maar in tegenstelling tot veel andere cafeïnebronnen veroorzaakt het geen gevoelens van nervositeit of onrust na consumptie, dankzij een aminozuur genaamd l-theanine dat het stimulerende effect van de cafeïnemoleculen in matcha helpt compenseren, zodat je je niet versneld of angstig voelt na het drinken ervan, zoals bij koffie of andere cafeïne houdende dranken!

Matcha helpt voor een mooie, stralende huid.

Matcha is rijk aan catechinen, een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen omgevingsstress zoals UV-straling en blootstelling aan vervuiling die na verloop van tijd vroegtijdige verouderingstekenen zoals rimpels en ouderdomsvlekken kunnen veroorzaken! Het bevat ook chlorofyl dat helpt de huid er jeugdig uit te laten zien door ontstekingen veroorzaakt door externe gifstoffen te voorkomen en de collageenproductie te bevorderen - waardoor je huid een gezonde gloed krijgt! Als u bovendien wat honing of amandelmelk in uw kopje doet, wordt uw huid verder gehydrateerd, zodat u er elke dag fris uitziet!

Mogelijke manieren om Matcha poeder te gebruiken.

Er zijn veel creatieve manieren om matcha in recepten te verwerken. Je kunt bijvoorbeeld een theelepel matcha toevoegen aan je favoriete smoothierecept voor een extra boost aan antioxidanten en smaak. Of probeer een theelepel matcha toe te voegen aan je brownie recept voor een unieke draai aan het klassieke dessert. Je kunt ook energierepen maken met haver, noten, gedroogd fruit en honing als basis en een theelepel matcha als smaakmaker. Tot slot kun je ook wat matcha over ijs of yoghurt kommen strooien voor een extra uitbarsting van smaak en voedingsstoffen!

Matcha

Conclusie over matcha thee.

Kortom, matcha thee is een unieke en smaakvolle drank die al eeuwenlang wordt gedronken. Het wordt gemaakt van de bladeren van Camellia sinensis en vermalen tot een fijn poeder. Matcha is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege de vele voordelen voor de gezondheid, zoals een hoog gehalte aan antioxidanten, een energieboost en hulp bij het afvallen. Bovendien kan matcha in verschillende recepten worden gebruikt om smaak en textuur toe te voegen aan gerechten zoals ijsjes, smoothies, gebak en zelfs lattes. Met zijn levendige groene kleur en unieke smaak is het geen wonder dat matcha thee steeds populairder wordt onder theedrinkers over de hele wereld.

Ben jij overtuigd en wil je ook al deze gezondheidsvoordelen ervaren? Neem dan Matcha Poeder in huis! Bekijk onze matcha collectie.

Matcha Set

 

Terug naar blog

Bekijk hier de volledige collectie van JamHealth superfoods.

JamHealth is de nummer #1 in superfoods. Gezondheid is een investering voor jezelf. De collectie superfoods van JamHealth zijn zo gekozen dat ze perfect passen bij een gezonde levensstijl. Al deze voedingssuplementen zijn gemaakt van superfoods waar wij in geloven.

JamHealth collection.
1 van 3