De 5 belangrijkste kenmerken van goede kwaliteit matcha.

De 5 belangrijkste kenmerken van goede kwaliteit matcha.

Goede kwaliteit matcha vs slechte kwaliteit matcha

Het drinken van hoge kwaliteit matcha wordt door velen beschreven als een: "hartige bitterzoete smaak gevolgd door een blijvend licht zoete nasmaak". Het drinken van lage kwaliteit matcha integendeel, kan worden beschreven als het drinken van een bitter en zuur drankje. Het is dus erg belangrijk om goede kwaliteit matcha te kopen. Lees de rest van deze blog om te belangrijkste kenmerken van goede matcha te herkennen.

Wat de kleur van matcha poeder zegt over zijn kwaliteit.

De kleur van matcha thee kan erg veel zeggen over de kwaliteit. Een goede kwaliteit matcha heeft normaal een lichtgroene kleur, terwijl slechte matcha erg donkergroen of juist geel is.

Door een beetje matcha over een stukje wit papier te smeren kunt u zien of de kleur goed is of niet. Als de matcha spoor lichtgroen is en niet onderbroken is, dan is de kwaliteit waarschijnlijk hoog. Als de spoor donkergroen is en veel korrelen/onderbroken is, dan kan dat duiden op slechte kwaliteit matcha.

Lichtgroene matcha van hoge kwaliteit uitgesmeerd.

De smaak van goede kwaliteit matcha thee.

Matcha van goede kwaliteit smaakt veel anders dan slechte matcha. Ten eerste heeft hoogwaardige matcha een bitterzoete smaak tijdens het drinken. Deze smaak wordt vervolgd door een lichtzoete nasmaak. Deze wordt vaak ook beschreven als hartig, oftewel; umami. Omdat matcha in de schaduw groeit en daardoor veel L-theanine en aminozuren bevat, heeft het een versterkt hartige smaak. Hoge kwaliteit Matcha moet in de schaduw groeien. De hartige smaak is dus een belangrijke indicator.

Kort gezegd heeft een goede kwaliteit matcha een zachte en lichtzoete smaak. Geen van de smaken van matcha is overheersend op de tong; het smaakt als een perfecte balans.

In tegenstelling tot matcha van hoge kwaliteit smaakt slechte matcha vaak bitter en zuur. Er heerst een dominante bittere smaak zonder een zoete nasmaak. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat een slechte smaak niet per se duidt op lage kwaliteit. Ook kan de bereidingswijze invloed hebben. Een optimale bereidingswijze kan het verschil maken tussen zoete en bittere matcha.

Welke textuur & oplosbaarheid moet hoge kwaliteit matcha poeder hebben?

Goede matcha heeft een fijne en zachte textuur wanneer het tussen de vingers gewreven wordt. Ook voelt het niet te korrelig aan. Het is te vergelijken met het zachte gevoel van poedersuiker of koffiecreamer. Wanneer het vermengd wordt met heet water en een bamboo klopper, blijven er heel of weinig of vaak geen klontjes over. Voor de meeste bevordert dit ook de smaak.

Slechte matcha voelt vaak juist korreliger aan. De stukjes voelen aan als suiker of zand. De harde textuur zorgt ook ervoor dat het minder goed oplost in heet water, waardoor er ook klontjes ontstaan. Deze blijven vaak onderaan de beker zitten, waardoor er in theorie ook nog een meer matcha verspild gaat.

Tijdens het kloppen van de matcha met een bamboo klopper moet er een vrij dikke schuimlaag ontstaan. Dit duidt op goede kwaliteit matcha. Wanneer de schuimlaag erg dun is en veel luchtbellen bevat, is er waarschijnlijk sprake van slechte matcha.

Matcha thee

De oorsprong van de beste kwaliteit matcha.

De oorsprong van matcha is ook erg belangrijk. Matcha komt oorspronkelijk uit Japan. Dit wil niet zeggen dat matcha uit andere landen zoals China gelijk slecht is. Matcha kan ook eerst verzonden worden naar China om vervolgens vanuit daar gedistribueerd te worden. Wel is het belangrijk om te weten waar de matcha geoogst is. Dit moet namelijk wel in Japan zijn als u opzoek bent naar goede kwaliteit matcha. De klimaat en ligging van Japan is ideaal voor het oogsten van de beste matcha bladeren.  Daarbij is de kennis over het verwerken van matcha al eeuwenlang een kunst in Japan. Door onderzoek te doen naar de oorsprong van uw matcha kunt u al veel weten over de kwaliteit.

Wat is de beste matcha thee van Nederland?

Er zijn veel verschillende matcha poeders op de markt waardoor het moeilijk is om eentje te kiezen. Daarbij zijn niet alle matcha poeders van hoge kwaliteit. Om moeite en tijd voor u te besparen hebben wij hier het antwoord: JamMatcha Matcha Poeder is van de hoogste kwaliteit voor een goede prijs. JamMatcha scoort goed in alle bovengenoemde kwaliteitsindicatoren van matcha thee. JamMatcha is door 10debeste.com in 2020 uitgeroepen tot de beste matcha in zijn prijsklasse en wordt door gezondaantafel.nl aangeraden. Lees hier de blog van gezondaantafel.nl over de gezondheidsvoordelen van JamMatcha. JamMatcha heeft de beste collectie van matcha poeder en accessoires. Dus zoek jij hoge kwaliteit matcha? zoek dan niet verder en kies voor JamMatcha! 

Terug naar blog

Bekijk hier de volledige collectie van JamHealth superfoods.

JamHealth is de nummer #1 in superfoods. Gezondheid is een investering voor jezelf. De collectie superfoods van JamHealth zijn zo gekozen dat ze perfect passen bij een gezonde levensstijl. Al deze voedingssuplementen zijn gemaakt van superfoods waar wij in geloven.

JamHealth collection.
1 van 3