Manieren om matcha te bereiden en gebruiken.

Traditionele Japanse theeceremonie (Chado)

De traditionele Japanse theeceremonie, Chado, is een zeer geritualiseerde praktijk van het bereiden en serveren van matcha. De basisstappen voor het bereiden van matcha omvatten: De theepot en kommen opwarmen. De juiste hoeveelheid matcha poeder afmeten. Klop het poeder met heet water in een kom. Het drinken van de thee zonder toevoegingen (suiker of melk). En veeg al het gebruikte keukengerei af om te voorkomen dat poederresten bederven.

Traditioneel wordt Chado uitgevoerd in een rustige ruimte met een sfeer van respect, het eren van de natuur en het tonen van waardering voor familie en vrienden.

Klopmethoden voor het bereiden van Usucha of Koicha matcha

Er zijn twee verschillende manieren om usucha (dunne thee) of koicha (dikke thee) te bereiden. Bij de bereiding van usucha moet men snelle, felle kloppende bewegingen maken tot een schuimig mengsel ontstaat. Bij het maken van koicha moet het poeder met langzame cirkelvormige bewegingen met heet water worden gemengd tot het een dikke pasta-achtige textuur vormt.

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat in beide dranken geen klontjes achterblijven, zodat ze goed kunnen worden gedronken. Bovendien is het bij het opkloppen van beide soorten drank belangrijk dat de garde de zijkanten van de kom niet raakt, want dan ontstaan er belletjes aan het oppervlak die ongewenst zijn bij het drinken van matcha-thee in Chado-stijl.

Niet-traditioneel gebruik van Matcha in moderne recepten

Matcha is steeds populairder geworden in moderne recepten, omdat de heldergroene kleur het aantrekkelijk maakt voor zowel koken als bakken. Van smoothies tot ijscoupes tot zelfgemaakte donuts - matcha kan unieke smaakprofielen bieden die zowel volwassenen als kinderen aanspreken!

Bovendien gebruiken veel gezondheidsbewuste mensen het vanwege zijn antioxiderende eigenschappen als additief of topping voor hun maaltijden en verwerken het in hun dagelijkse voeding via dranken met matcha, zoals lattes of thee.

Matcha levert ook voedingsstoffen zoals vitamine C en ijzer, terwijl het ook weinig calorieën bevat, waardoor het een uitstekende keuze is voor wie gezondere voedingskeuzes wil maken en toch van heerlijke traktaties wil genieten!

JamMatcha.

Matcha drinken is goed voor de geest en het lichaam. Het is niet alleen een genots momentje om tot rust te komen. Je krijgt er ook energie en focus van.

Matcha Thee Collectie.

Matcha Set.

Het maakt niet uit of je nieuw bent met matcha of al ervaren. Deze matcha set is geschikt voor alle matcha liefhebbers. Je kan hiermee de tradities van Japanse thee in huis brengen, voor jou of een geliefde.

Matcha set kopen.