Wat is Matcha ? En is het echt zo gezond?

Wat is matcha thee?

Matcha thee is een groene thee die gemaakt wordt van hoogwaardig gemalen groene theebladeren. In tegenstelling tot andere soorten thee worden de bladeren van matcha tot een fijn poeder vermalen en vervolgens volledig geconsumeerd, wat een uniek en robuust smaakprofiel oplevert.

Het heeft zijn oorsprong in Japan, waar het vaak wordt gebruikt voor ceremonies, rituelen en als dagelijkse drank vanwege de voedingswaarde ervan (lees hier meer over de Japanse theeceremonies).

Matcha bevat grote hoeveelheden antioxidanten die ziekten als kanker, hartziekten en ontstekingen kunnen helpen bestrijden en tegelijkertijd energie en focus leveren. Matcha bevat ook natuurlijke aminozuren zoals L-theanine, dat stress helpt verminderen en een gevoel van welzijn geeft.

Bovendien levert matcha door zijn geconcentreerde vorm veel voedingsstoffen zoals vitamine C, mangaan, koper en selenium in slechts één kopje - waardoor het een ongelooflijk krachtige voedingswaarde heeft!

Matcha Thee

De geschiedenis van matcha thee

Matcha-thee bestaat al eeuwen en ontstond in de 12e eeuw in Japan. De thee werd oorspronkelijk door boeddhistische monniken bereid voor medicinale doeleinden, maar werd uiteindelijk onderdeel van een speciale ceremonie, de Japanse theeceremonie.

De bladeren van de Camellia sinensis plant worden gebruikt om groene thee te maken, waarbij matcha wordt gemaakt van een speciale variëteit van deze zelfde plant. De theebladeren worden drie weken in de schaduw gekweekt voor de oogst, dan gestoomd en gedroogd om tencha te maken, dat vervolgens met stenen wordt gemalen tot een fijn poeder dat matcha wordt genoemd. Dankzij dit intensieve proces behoudt de thee zijn grote hoeveelheid antioxidanten en vitaminen - sommigen beweren zelfs dat het drinken van matcha meer antioxidanten biedt dan enig ander voedsel of drank op de planeet! Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat het regelmatig consumeren van matcha de stofwisseling kan stimuleren en kan helpen sneller calorieën te verbranden.

De traditionele Japanse theeceremonie is nog steeds populair, hier wordt matcha op rituele wijze bereid en geserveerd. Hoewel er tegenwoordig wereldwijd verschillende soorten groene thee verkrijgbaar zijn, heeft geen enkele dezelfde smaak of gezondheidsvoordelen als matcha van ceremoniële kwaliteit. 

In feite vergelijken veel mensen het drinken van matcha met het drinken van vloeibaar goud vanwege de rijke smaak, de luxe textuur en de vele gezondheidsvoordelen die je erbij krijgt.

Tegenwoordig kun je matcha in vele vormen maken: van een traditionele kop thee tot drankjes als lattes en smoothies - waardoor het voor iedereen gemakkelijk is om dit eeuwenoude supervoedsel in zijn dagelijks leven op te nemen. Of je nu op zoek bent naar een antioxidantrijke opkikker of een volledig natuurlijke energiebooster zonder kriebels, zoek niet verder dan een van de oudste en toch meest veelzijdige theesoorten die er zijn: Matcha!

matcha thee productie

Hoe wordt matcha thee geproduceerd?

Het oogsten van matcha is een uitgebreide proces. Het kan zelfs gezien wordt als een kunst. Om tot de perfecte gemalen matcha poeder te komen zit dus een hele proces achter. Lees verder om te ontdekken hoe dit in zijn werking gaat!

Stap 1: Het kweken van de theeblaadjes.
De eerste stap in de productie van matcha-thee is het kweken van de theebladeren door ze in schaduwrijke kwekerijen te planten, die ze beschermen tegen directe blootstelling aan zonlicht. De in de schaduw gekweekte theebladeren worden vervolgens drie weken zorgvuldig verzorgd voordat ze worden geoogst. Deze theebladeren worden met de hand geplukt en op kwaliteit gecontroleerd voordat ze tot matcha worden verwerkt. Na de oogst worden de bladeren gestoomd om oxidatie te voorkomen en hun versheid te behouden. Hierdoor blijven de diepgroene kleur en het bloemige aroma behouden. 

Stap 2: Het fijnmalen van de bladeren tot een fijn poeder.
Nadat de theebladeren zijn geteeld, worden ze gedroogd en vervolgens tot een fijn poeder vermalen met behulp van traditionele stenen maalstenen, "ishiusu" genoemd. Dit proces kan tot een uur duren, afhankelijk van hoe fijn het poeder moet worden gemalen. Het resulterende poeder heeft een gladde textuur en een levendige kleur doordat het tijdens het malen zo min mogelijk aan de lucht wordt blootgesteld.

Stap 3: Zeven, sorteren en mengen.
Na het malen wordt het matchapoeder gezeefd met zeven van zijden doek om eventuele klonten of onzuiverheden in het mengsel te verwijderen voordat het wordt gesorteerd op kwaliteit. Hij wordt ook gemengd met andere theesoorten zoals sencha of gyokuro voor extra smaak, indien gewenst, voordat hij wordt verpakt voor de verkoop. Tijdens dit proces wordt er extra op gelet dat de delicate textuur van het matchapoeder niet wordt beschadigd, omdat dit direct van invloed is op het aroma en de smaak van het poeder wanneer het wordt gebrouwen.

matcha poeder

Wat maakt matcha zo gezond?

Antioxidanten: Matcha-thee wordt gemaakt van jonge groene theebladeren die tot een fijn poeder worden vermalen, en bevat dus veel antioxidanten. Antioxidanten zijn moleculen die uw cellen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen worden veroorzaakt door milieutoxines of zelfs stress, en ze kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van bepaalde ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Matcha staat bekend als een van de hoogste bronnen van antioxidanten onder voedingsmiddelen en dranken, en bevat meer dan 100 keer de hoeveelheid antioxidanten die in andere groene theeën worden aangetroffen. Bovendien is aangetoond dat de polyfenolen, catechinen en EGCG krachtige ontstekingsremmende effecten hebben, die ontstekingen in het lichaam kunnen helpen verminderen en de algehele gezondheid bevorderen.

Meer energie en focus: Het drinken van matcha thee staat erom bekend dat het je een energie boost geeft zonder de typische crash die geassocieerd wordt met cafeïne houdende dranken zoals koffie of energiedrankjes. Dat komt omdat het een unieke combinatie bevat van cafeïne en L-theanine, een aminozuur dat van nature voorkomt in groene theebladeren, die de effecten van cafeïne verzacht en toch zorgt voor een toename van het energieniveau en de mentale focus. Het resultaat is aanhoudende energie gedurende de dag met een verbeterde mentale helderheid en concentratie, waardoor je langer productief kunt blijven zonder je uitgeput of overweldigd te voelen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat het consumeren van matcha kan bijdragen tot betere cognitieve prestaties bij diverse tests, omdat het de reactietijd, aandacht en nauwkeurigheid kan verbeteren bij het uitvoeren van taken die mentale inspanning vereisen.

Gezond metabolisme en gewichtsbeheersing: Matcha wordt in verband gebracht met een verbeterde stofwisseling, wat in combinatie met gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging helpt een gezonde lichaamsgewicht te onderhouden. Dit komt door het hoge gehalte aan catechinen, waarvan is aangetoond dat ze de vetoxidatie tijdens de training en de stofwisseling verhogen, zelfs in rust. Bovendien levert het energie om langer te kunnen volhouden tijdens het sporten.  

Er zijn nog talloze gezondheidsvoordelen van matcha, lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van onze matcha thee. Geschreven door GezondAanTafel !

 

Conclusie over matcha thee

Matcha thee, gemaakt van gemalen groene theebladeren, is een wereldwijd populaire drank. Het staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder het leveren van antioxidanten, het stimuleren van de stofwisseling en het helpen reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Bovendien bevat matcha thee unieke polyfenolen die kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Matcha thee is niet alleen ongelooflijk voedzaam, maar heeft ook een voortreffelijke smaak die zowel warm als koud kan worden gedronken.

Bij de bereiding van matcha-thee is het belangrijk hoogwaardige producten te gebruiken en de specifieke aanwijzingen te volgen voor de beste resultaten.

Met deze kennis in het achterhoofd kunt u nu met een gerust hart genieten van een gezond en heerlijk kopje matcha-thee!

De matcha collectie van JamHealth

Het is belangrijk dat je de juiste matcha poeder en accesoires koopt. Hierdoor krijg je niet alleen de beste smaak ervaring maar ook de beste voedingswaarde. Matcha van hoge kwaliteit bevat ook hoge hoeveelheden aan gezonde nutriënten. Daarom is het aangeraden om matcha te kopen bij een echte theewinkel naar keus. 

Wij bieden ook matcha producten in onze collectie. Je kan kiezen uit de standaard ceremoniele matcha poeder of matcha poeder blends met een natuurlijke smaak.

Als je niet weet waar je moet starten kies dan voor de Matcha Set. Dit bevat alles wat jij moet hebben om de beste matcha ervaring te krijgen.

 

 

 

 

 

JamMatcha.

Matcha drinken is goed voor de geest en het lichaam. Het is niet alleen een genots momentje om tot rust te komen. Je krijgt er ook energie en focus van.

Matcha Thee Collectie.

Matcha Set.

Het maakt niet uit of je nieuw bent met matcha of al ervaren. Deze matcha set is geschikt voor alle matcha liefhebbers. Je kan hiermee de tradities van Japanse thee in huis brengen, voor jou of een geliefde.

Matcha set kopen.