Matcha vs. Groene Thee: Wat is het verschil?

Matcha vs. Groene Thee: Wat is het verschil?

Matcha en groene thee zijn beide afkomstig van dezelfde Camellia sinensis plant. Maar, wat maakt deze twee populaire theesoorten anders? In deze blogpost gaan we in op de verschillen tussen matcha en groene thee en helpen we je bij het kiezen van de thee die het beste bij jou past.

Matcha: Intens en Rijk

Matcha is een fijn gemalen groene thee die traditioneel wordt gebruikt in de Japanse theeceremonie. Het wordt gemaakt van jonge theebladeren die in de schaduw worden gekweekt om de smaak te verbeteren. Na het plukken worden de bladeren gestoomd, gedroogd en gemalen tot een fijn poeder. Matcha heeft een intense smaak en bevat meer cafeïne en antioxidanten dan groene thee.

matcha thee bereidenmatcha thee drinken

Groene Thee: Subtiel en Licht

Groene thee wordt gemaakt van gedroogde theebladeren en wordt in veel verschillende variëteiten geproduceerd, waaronder Chinese groene thee, Japanse groene thee en Indiase groene thee. Groene thee heeft een subtiele smaak en bevat minder cafeïne en antioxidanten dan matcha.

groene thee

Waarin verschillen matcha thee en groene thee?

Terwijl beide theevarianten afkomstig zijn van dezelfde plant, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen matcha en groene thee die van invloed kunnen zijn op je keuze. Zo wordt matcha op een speciale manier geproduceerd en verwerkt, wat resulteert in een unieke smaak en textuur. 

De theeplanten worden ongeveer vier weken voor de oogst in de schaduw gezet, waardoor ze minder zonlicht krijgen en meer chlorofyl produceren. De blaadjes worden vervolgens met de hand geplukt en gestoomd om oxidatie tegen te gaan. Daarna worden de steeltjes en nerven verwijderd, en de overgebleven bladeren worden vermalen tot een fijn poeder. Het hele proces wordt zorgvuldig uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de bladeren hun voedingsstoffen en smaak behouden. Dit unieke productieproces geeft matcha zijn kenmerkende smaak en kleur, evenals zijn hoge concentratie aan antioxidanten en andere voedingsstoffen.

Doordat je de hele blad gebruikt bij het drinken van matcha, bevat het meer voedingsstoffen dan gewone groene thee.

Hoe Bereid je Matcha en Groene Thee?

Naast de verschillen in smaak en gezondheidsvoordelen, is er ook een verschil in de manier waarop de thee wordt bereid. Matcha wordt traditioneel geserveerd als een opgeklopte thee, terwijl groene thee vaak simpelweg wordt getrokken met heet water. Als je nog nooit eerder matcha hebt geprobeerd, kan het een uitdaging zijn om de juiste methode te vinden om de perfecte kop te zetten. Er zijn ook veel verschillende soorten recepten die je met matcha kan maken, denk hierbij bijvoorbeeld aan matcha latte met (plantaardige) melk. Deze is de laatste jaren populair geworden en zie je vaak voorbij komen op social media.

Welke Thee is het Beste voor Jou?

Als je op zoek bent naar een energieboost en een intense, rijke smaak, dan is matcha wellicht de beste keuze voor jou. Als je daarentegen op zoek bent naar een lichtere thee met een subtiele smaak, dan is groene thee een goede optie. 

Het is wel belangrijk om te weten dat hoewel beide opties gezond zijn, matcha toch iets gezonder isMatcha is gezonder dan groene thee omdat het hele theeblad wordt gemalen tot poeder en meer voedingsstoffen en antioxidanten bevat dan groene thee. Matcha bevat 137 keer meer EGCG, een krachtige antioxidant, dan groene thee. Het bevat ook meer cafeïne en het aminozuur L-theanine, wat kan helpen bij het verminderen van stress en angst en het verbeteren van de gemoedstoestand. 

Kortom, beide soorten thee hebben echter hun eigen unieke eigenschappen en kunnen bijdragen aan een gezond levensstijl. Het hangt af aan de individu welke meer bij hem of haar past.

Conclusie: Kies de Thee die bij Jou Past

Kortom, matcha en groene thee zijn beide gezonde en smakelijke opties voor theeliefhebbers. Door de verschillen tussen deze twee theesoorten te begrijpen, kun je de beste keuze maken voor jouw smaak en gezondheidsbehoeften. Of je nu kiest voor de intense smaak van matcha of de subtiele smaak van groene thee, geniet ervan en drink gezond!

Ben je geïnteresseerd in Matcha Thee maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, de JamMatcha collectie biedt traditionele en ceremoniële kwaliteit matcha - de hoogste kwaliteit matcha beschikbaar. Met de 5-delige matcha set, bestaande uit Matcha Poeder, Japanse kom, klopper, houder en bamboe lepel, kun je nu zelf traditionele matcha bereiden in jouw eigen huis.

Wat JamMatcha nou zo uniek maakt, is dat er ook nog Matcha Blends in de collectie zit. Dit is matcha met een (natuurlijke) smaak. Hiermee krijg je weer een nieuwe ervaring. 


matcha set jammatchamatcha kommatcha poeder taro
Terug naar blog

Bekijk hier de volledige collectie van JamHealth superfoods.

JamHealth is de nummer #1 in superfoods. Gezondheid is een investering voor jezelf. De collectie superfoods van JamHealth zijn zo gekozen dat ze perfect passen bij een gezonde levensstijl. Al deze voedingssuplementen zijn gemaakt van superfoods waar wij in geloven.

JamHealth collection.
1 van 3