Erectieproblemen aanpakken via voeding: Dit helpt tegen Erectiestoornis

Erectieproblemen aanpakken via voeding: Dit helpt tegen Erectiestoornis

Voedingstips voor een gezonde erectie

Erectiestoornissen (ED) zijn een veelvoorkomend probleem bij mannen. Ongeveer 30 miljoen mannen hebben last van deze aandoening in de VS alleen al, aldus het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). De kans op het ontwikkelen van ED neemt toe met de leeftijd en bij het gebruik van bepaalde medicijnen, waaronder antidepressiva en bloeddrukverlagende middelen.

Roken, een gebrek aan lichamelijke activiteit en het hebben van bepaalde gezondheidsproblemen zoals type 2 diabetes of hartziekte kunnen ook leiden tot erectieproblemen.

Uit een artikel blijkt dat een slechte vasculaire functie de belangrijkste oorzaak van ED is. Hierdoor zijn de risicofactoren voor ED hetzelfde als die voor hart- en vaatziekten. Dit benadrukt het belang van een gezonde levensstijl en het beheersen van risicofactoren zoals roken en lichamelijke inactiviteit om de kans op ED en hart- en vaatziekten te verlagen.

Als u te maken krijgt met erectieproblemen, is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen. Deze kan u adviseren over de mogelijke oorzaken van uw probleem en u doorverwijzen naar een specialist indien nodig. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder medicatie en therapieën om de vasculaire functie te verbeteren.

Hoewel ED een gevoelig onderwerp kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het een veelvoorkomend probleem is en dat er oplossingen beschikbaar zijn. Praat met uw zorgverlener om te bepalen wat de beste opties zijn voor uw individuele situatie en neem de nodige stappen om uw algehele gezondheid te verbeteren.

Uw voedingskeuze kan helpen bij uw Erectiestoornis

Een studie uit 2018 met deelnemers tussen 18 en 40 jaar oud wees uit dat degenen die een hogere hoeveelheid flavonen in hun dieet consumeerden, hun ED verbeterden.

Flavonen zijn een subverbinding die vaak voorkomt in fruit en groenten. Ze maken deel uit van hun moederverbinding, flavonoïden, die meestal worden aangetroffen in thee, fruit en groenten.

De concentratie van flavonen in specifieke voedingsmiddelen omvat:

 • Kamillethee
 • Bergamot-sap
 • Artisjokhoofden
 • Kumquat
 • Paprika's

Echter, het aantal flavonen in voedsel varieert. Zo kunnen paprika's bijvoorbeeld 0,1-12,9 milligram flavonen per 100 gram verse producten bevatten. Dit kan erop wijzen dat de bronkwaliteit van fruit en groenten een effect heeft op het aantal flavonen in het eindproduct.

 

Welke voedsel helpt tegen erectiestoornis?

Uit onderzoek blijkt dat de volgende voedingsmiddelen eigenschappen hebben die kunnen helpen bij het voorkomen of behandelen van ED (erectiestoornissen):

Bessen: Een prospectieve studie van 10 jaar onder 25.096 mannen van middelbare leeftijd gaf aan dat degenen die de meeste flavonoïden consumeerden, een 9-11% lagere incidentie van ED hadden in vergelijking met degenen die minder consumeerden.

De auteurs merkten op dat de kans op ED met maximaal 19% afnam bij degenen die de volgende vijf flavonoïde-rijke bessen en ander fruit aten:

aardbeien bosbessen appels peren citrusvruchten

Zalm: Een onderzoek uit 2016 bij ratten keek naar de relatie tussen omega-3-vetzuren en ED. De studie vond dat een hogere inname van omega-3 helpt bij het verlagen van fysiologische schade, wat op zijn beurt ED kan verminderen.

De National Institutes of Health (NIH) noemt koudwaterzalm als een van de meest fundamentele voedingsmiddelen voor omega-3-inname. Kweekzalm kan iets minder voedingsstoffen bevatten, omdat omega-3 afkomstig is van algen, wat niet veel voorkomt in viskwekerijen. De niveaus van omega-3 in gekweekte zalm zijn grotendeels afhankelijk van wat de vis eet.

Voor hogere niveaus van natuurlijke omega-3 moeten individuen meer wilde zalm uit koude wateren consumeren.

Olijfolie: Een zevenjarige studie van klinische onderzoeken naar de relatie tussen het mediterrane dieet en ED benadrukt de gunstige eigenschappen van olijfolie. Het onderzoek richt zich echter alleen op ongeraffineerde olijfolie en extra vergine olijfolie. Dit komt doordat elke olie die een raffinageproces ondergaat, de moleculaire structuur ervan verandert. Uit de studie blijkt dat het raffineren van voedseloliën, waaronder olijfolie, antioxidanten en omega-3 anti-inflammatoire eigenschappen kan vernietigen. Hierdoor gaan ook de eigenschappen verloren die ED kunnen verbeteren. Mensen die oliën in hun dieet willen opnemen voor ED en andere gezondheidsvoordelen, kunnen het beste ongeraffineerde en extra vergine olijfolie overwegen.

Volkoren granen: Een studie uit 2017 onderzocht ook de effecten van granen op ED. De resultaten tonen aan dat een mediterraan dieet, inclusief volkoren granen, gunstiger is voor de behandeling van ED dan een vetarm dieet. Dit betekent dat een gezond uitgebalanceerd dieet dat volkoren granen bevat zonder mogelijk schadelijke toevoegingen zoals pesticiden, mensen met ED kan helpen. Toekomstig onderzoek moet echter worden uitgevoerd om een beter begrip te krijgen van de algehele gezondheidsvoordelen van volkoren granen, vooral in vergelijking met keto- of low-carb-lifestyles.

Noten en peulvruchten: Volgens een studie uit 2020 kan het eten van noten en peulvruchten helpen om ED te verminderen.

De Agriculture Research Service (ARS) stelt dat peulvruchten het enige natuurlijke voedsel zijn dat catechinen en epicatechinen bevat - stoffen die een subset van flavonoïden, flavan-3-ol, vormen.

Er zijn echter geen studies die de verschillen tussen elk type noot of peulvrucht vergelijken en het daadwerkelijke effect op ED.

Kruiden en specerijen: De ARS noemt ook kruiden en specerijen met hoge hoeveelheden flavonoïden.

Deze omvatten:

-peterselie

-tijm

-rozemarijn

-bieslook

-dragon

-oregano

Vlees en pluimvee: Een voedingscomponent die zou kunnen bijdragen aan het verminderen van ED is l-arginine, een aminozuur dat te vinden is in eiwitrijke voeding.

Onderzoek uit 2017 suggereert dat de niveaus van l-arginine lager zijn bij mannen met ED. Het lichaam gebruikt l-arginine om stikstofmonoxide te produceren, een molecuul dat bloedvaten verwijdt en ontspant, waardoor de bloedstroom naar de penis toeneemt.

Voedingsmiddelen die goede bronnen van l-arginine zijn, omvatten:

-pluimvee

-rood vlees

-vis

-noten

-zuivelproducten

Bladgroenten: Nitraten zijn voedingsstoffen die de niveaus van stikstofmonoxide kunnen verhogen. Onderzoek suggereert dat ze ook de bloeddruk en ontsteking kunnen verminderen.

Voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan nitraten bevatten, zijn onder andere:

-raketsla

-spinazie

-sla

-radijs

-Rode biet

Thee en koffie: Volgens een onderzoek uit 2020 worden flavonoïden in theeën verhoogd bij een gezond dieet.

Een onderzoek uit 2018 onderzocht het effect van koffie op ED en vond dat langdurige koffieconsumptie niet geassocieerd wordt met het risico op ED. In feite kan koffie vanwege de antioxidanten in gematigde hoeveelheden bijdragen aan het opbouwen van weerstand tegen ontstekingen.

Eten die de kans op erectiestoornis vergroten

Er zijn enkele voedingsmiddelen die mensen mogelijk willen vermijden bij de behandeling van ED, waaronder:

Suiker: Regelmatig eten van voedsel met ongezonde stoffen of drinken van dranken met suiker kan volgens Action on Sugar leiden tot gewichtstoename en een hoog lichaamsgewichtsindex (BMI).

Een ouder artikel merkt op dat overmatig lichaamsgewicht en een toename van de BMI kunnen leiden tot ED. De onderzoekers stellen dat er in 2014 8 miljoen gevallen van ED waren die verband hielden met diabetes en obesitas.

Teveel vet: Mensen met een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, obesitas en rokers hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van atherosclerose. Dit komt door de ophoping van plaque in de binnenbekleding van de slagaders.

Als gevolg hiervan neemt de toevoer van zuurstof en bloed naar de organen af.

Bovendien kunnen mannen die last hebben van verstopte hartslagaders volgens Wayne University School of Medicine ook problemen ervaren in de slagaders die bloed naar de penis toevoeren.

 

Overmatig alcoholgebruik: 

Alcohol kan ook invloed hebben op de seksuele gezondheid van een persoon.

Een oudere artikel vond dat 72% van de mannen met alcoholverslaving één of meer seksuele gezondheidsproblemen had, zoals vroegtijdige zaadlozing, lage seksuele verlangen en ED.

alcohol kan ook de bloedstroom naar de penis verminderen, waardoor personen mogelijk geen erectie kunnen krijgen. Het verminderen van de inname van alcohol kan dus bijdragen aan het verbeteren van de seksuele gezondheid.

Natuurlijke medicijnen voor erectiestoornissen:

Ashwagandha

is een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunde. Steeds meer onderzoek toont aan dat ashwagandha een veelzijdige plant is die kan helpen bij het verbeteren van verschillende aspecten van de gezondheid. Een van de meest veelbelovende voordelen van ashwagandha is de potentie om erectiestoornissen (ED) te verminderen.

Ashwagandha kan helpen omdat het krachtige antioxidanten bevat die de bloedstroom naar de penis kunnen verbeteren. Het kan ook helpen bij het verminderen van stress, wat vaak een belangrijke oorzaak is van ED.

In verschillende studies hebben mannen die ashwagandha gebruikten ervaren dat hun seksuele functie verbeterde en dat ze beter in staat waren om een erectie te krijgen en te behouden. Bovendien kan ashwagandha ook helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid, wat op zijn beurt kan leiden tot verbeterde seksuele functie.

Als u last heeft van ED, is het de moeite waard om ashwagandha te overwegen als een natuurlijke manier om uw seksuele gezondheid te verbeteren. Raadpleeg echter altijd uw arts voordat u nieuwe supplementen gebruikt, vooral als u andere medicijnen gebruikt.

Rode bietenpoeder

Er zijn er enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verbeteren van de bloedtoevoer naar de penis en dus ook bij het verbeteren van erecties. Rode bietenpoeder is een van die remedies die kunnen helpen bij het behandelen van erectiestoornissen.

Rode bieten bevatten veel nitraten, die het lichaam omzet in stikstofmonoxide. Dit verbetert de bloedstroom en kan helpen bij het krijgen van een erectie. Rode bietenpoeder bevat deze nitraten in geconcentreerde vorm, waardoor het een krachtige manier is om de bloedtoevoer te verbeteren.

Bovendien is rode bietenpoeder rijk aan antioxidanten en andere voedingsstoffen die de algemene gezondheid van het lichaam kunnen verbeteren. Dit kan op zijn beurt ook helpen bij het verbeteren van erecties. Het gebruik van rode bietenpoeder is dus een natuurlijke en effectieve manier om erectiestoornissen te behandelen.

Er zijn verschillende manieren om rode bietenpoeder te consumeren, zoals het toevoegen aan smoothies of het mengen met water of sap. Raadpleeg echter altijd uw arts voordat u nieuwe supplementen aan uw dieet toevoegt, vooral als u al medicijnen gebruikt.

Maca

Maca, ook wel bekend als Peruaanse ginseng, is een plant die groeit in de hoge plateaus van de Andes in Peru. Het wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Een van de vele voordelen van Maca is dat het kan helpen bij erectiestoornissen.

Maca is rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen en aminozuren. Het bevat ook adaptogenen, stoffen die het lichaam helpen om zich aan te passen aan stress. Dit kan bijdragen aan het verminderen van angst, een belangrijke oorzaak van erectiestoornissen.

Bovendien bevat Maca specifieke verbindingen, zoals macamides en macaenes, die het libido en de erectiele functie kunnen verbeteren. Een studie toonde aan dat het dagelijks innemen van Maca gedurende 12 weken de seksuele functie en het libido van mannen met milde erectiestoornissen verbeterde.

Maca is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals poeder en supplementen. Het is belangrijk om de juiste dosering te volgen en het te combineren met een gezonde levensstijl voor de beste resultaten.

 

Samenvatting

 Erectiestoornissen (ED) zijn een veelvoorkomend probleem bij mannen in de Verenigde Staten en hebben vaak te maken met een slechte vasculaire functie. Een gezonde levensstijl en het beheersen van risicofactoren, zoals roken en lichamelijke inactiviteit, kunnen de kans op ED en hart- en vaatziekten verlagen. Naast medicatie en therapieën om de vasculaire functie te verbeteren, kan voeding ook helpen bij het voorkomen en behandelen van ED. Uit onderzoek blijkt dat voedingsmiddelen zoals bessen, zalm en olijfolie eigenschappen hebben die kunnen helpen bij het voorkomen of behandelen van ED.

Highlights:

 • Een slechte vasculaire functie is de belangrijkste oorzaak van ED
 • Risicofactoren voor ED zijn hetzelfde als die voor hart- en vaatziekten
 • Voeding kan helpen bij het voorkomen en behandelen van ED
 • Flavonen, die voorkomen in fruit en groenten zoals kamillethee, bergamot-sap, artisjokhoofden, kumquat en paprika's, kunnen ED verbeteren
 • Bessen, zalm en olijfolie zijn voedingsmiddelen die eigenschappen hebben die kunnen helpen bij het voorkomen of behandelen van ED.
 • Bepaalde natuurlijke voedingsmiddelen zoals rode bietenpoeder, ashwagandha en Maca kunnen ook helpen bij ED
Terug naar blog

Bekijk hier de volledige collectie van JamHealth superfoods.

JamHealth is de nummer #1 in superfoods. Gezondheid is een investering voor jezelf. De collectie superfoods van JamHealth zijn zo gekozen dat ze perfect passen bij een gezonde levensstijl. Al deze voedingssuplementen zijn gemaakt van superfoods waar wij in geloven.

JamHealth collection.
1 van 3